среда, 8. април 2015.



                TRIBUTE TO NOVEMBAR- TAKO MLAD I TAKO ČIST (  SKCNS 2014 )

 Krajem 2014 godine novosadski SKC je objavio tribjut album posvećen grupi Novembar. Na ovoj kompilaciji se nalazi 23 benda ( 22 su iz Srbije i jedan iz Hrvatske) i svako od njih je na svoj način obradio po jednu pesmu ovog kultnog benda iz Niša.
Disk je tvrdog poveza a untar diska  su crno-bele slike svih bendova koji učestvuju na kompilaciji.Ova izvaredna kompilacija se po izboru mnogih rok kritičara i časopisa, sa punim pravom, ubraja među najbolja  izdanja koja su objavljena u poslednjoj deceniji kod nas.
Neprocenjiv je značaj  koji je frontmen Novembra Goran Kostić Kosta, tokom svoje karijere koja traje punih 30 godina,  izvršio na nezavisnu rokenrol scenu bivše  Jugoslavije. Njegov bend Studeni Studeni, iz vremena kada je krajem osamdesetih godina prošlog veka živeo u Zagrebu, se u to vreme ubrajao u najperspektivnije mlade bendove tadašnje SFRJ, uspevši da objave   EP „Čisto kao suza“ ( Search & Enjoy 1990 ) koji je pravo remek-delce, a kada se Kosta zbog ratnog stanja preselio u Niš promenio je ime bendu u Novembar . 

Novembar je do sada objavio 5 studijskih albuma, s tim što su napravili devetogodišnju diskografsku pauzu između svog trećeg albuma "Licem prema zemlji" izdatog 1999. godine i albuma sa obradama "Radulizam" koji je objavljen 2008. godine. Poslednji studijski album grupe Novembar je  "Proklet"  iz 2013 godine.
Svesni smo činjenice da se u poslednjoj deceniji o Novembru po medijima nije ništa govorilo ili bolje reći  na njega se zaboravilo i još manje se pisalo o uticaju koji na domaćoj rok  sceni ima ovaj bend.  
Devedesetih  godina, sa bendovima Goblini, Block Out, Bjesovi, DZA ili BU   su bili nova snaga na rok sceni tadašnje Srbije.
Za razliku od svojih pomenutih kolega koji su postali zvezde i koji danas za velike honorare sviraju na  letnjim festivalima ( Egzit, Beer fest, Ex Yu Rock Fest itd. ) i imaju, poput Goblina,  rasprodat koncert u Hali Sportova na Novom Beogradu,  Novembar svih ovih godina nije prestao sa radom i ostao je iskren u svojim idejama.
Važno je istaći da je Novembar ostao koncertno aktivan klupski bend koji je svoju pravu vrednost dokazao podržavanjem pank svirki u malim gradovima provincijske Srbije. 
Malo je grupa na svetu koja zaslužuju ovakvu čast a još je manje bendova sa ovih naših prostora koji su kao Novembar svojim kvalitetom i tekstualnom originalnošću uticali na rad mladih bendova.
Veličina ove kompilacije su upravo ti mladi bendovi koji su i pokrenuli ideju sa ciljem da se ispravi nepravda i da Novembar, njihovi pravi pank heroji, dobiju mesto koje zaslužuje na rokenrol sceni bivše Jugoslavije.
Sa ove kompilacije bih spomenuo bendove Hosenfefer, Concrete Worms, Šizofrenija, Sajko Boris, Totalni Klošari, Red Union,  DMT (koji su sjajno obradili pesmu "Tako Mlad i Tako Čist"),  Yoda ben Hur ( grupa iz Kruševca koja mi se dopala u interpretaciji pesme " Tražim te"),  Čikine Bombone (sajkobili majstori) i osječka Grupa tvog Života.
Svoj omaž drugarima sa juga Srbije dali su i poznati KBO, Zvoncekova Bilježnica i jedine zvezde na ovoj kompilaciji novosadski Ateist Rap.
Na ovoj kompilaciji se nalazi i bend Big Charmin Men, u kome sam pevač, i za nas je pored pojavljivanja na Novembar tribute albumu  bila  posebna čast što smo nastupili zajedno sa Novembrom i to baš u Svilajncu.
Vrhunac kompilacije je  poslednja pesma "Punk rock story",  koju zajedno sa Novembrom peva frontmen Vudu Iscelitelja iz Soluna Hristos.
Album sa obradama pesama grupe Novembar moraju da imaju svi oni koji cene, poštuju i vole ovaj bend jer ovo je jedan odličan komad domaće punk-rock istorije.

Mihajlo Belolule Marković

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.